FolkArt Home Decor Chalk - kérdések és válaszok
7 jún

FolkArt Home Decor Chalk - kérdések és válaszok

Mi az a FolkArt Home Decor Chalk?

Home Decor Chalk festék olyan akrilfesték, ami percek alatt ultramatt felületűre szárad. Ideális bútorok vagy lakberendezési tárgyak festéséhez, mint például képkeretek, dobozok, gyertyatartók, lámpák, kaspók stb. 

Használhatod magában is, de ha több színt festesz egymásra, könnyedén vissza tudod csiszolni, hogy kikandikáljon az alsó szín. Kizárólag beltéri használatra ajánlják.

Mitől különleges a FolkArt Home Decor Chalk?

Azon túl, hogy gyorsan szárad és teljesen matt felületet ad, különlegessége, hogy szinte minden felületre tapad, így nem igényel festés előtt előkészületet a felület. Úgy festheted át a bútoraidat, hogy nem kell csiszolni vagy alapozni, csak meg kell tisztítani és már mehet is. 

Bármilyen felületet átfesthetsz vele, legyen az fa, kerámia, üveg, fém, műanyag, vászon stb. A festéket úgy fejlesztették ki, hogy könnyedén csiszolható legyen. csiszolás közben finom por keletkezik, amit könnyedén leseperhetsz, nem teszi tönkre a csiszoló papírt, sem a felületet. 

Mi a különbség a táblafesték és a krétafesték között? 

Ha táblafestékkel festesz le egy felületet, akkor arra a felületre krétával írni tudsz majd. A krétafesték ellenben olyan festék, ami száradás után kréta matt felületet ad. 

Mi a különbség a FolkArt akrilfeseték és a FolkArt Home Decor Chalk festék között? 

A FolkArt akril festék pigmentekben gazdag, krémes, jól fedő művész festék, ami alkalmas a legtöbb technikához, mint az díszítő festék, sablonozás, árnyékolás, kiemelés stb. A FolkArt Home Decor Chalk festéket lakberendezési tárgyak, bútorok festésére fejlesztették ki. Teljesen matt felületet ad, könnyű csiszolni és antikolni. Akrilfestékkel ellentétben a Home decor festék nem ragasz a csiszoló papírba. 

Milyen felületekre használhatom a FolkArt Home Decor Chalk festéket? 

Szinte bármilyen felületre használható, legyen az natúr vagy kezelt fa, kerámia, papír, műanyag, üveg, fém stb. Ha üvegre vagy fémre használod, vedd figyelembe, hogy a kész mű nem lesz mosogatógép álló, ahogy a textil sem lesz mosógépálló, ha ezzel a festékkel fested. 

Elő kell készíteni a felületet festék előtt? 

A FolkArt Home Decor Chalk festékkel való festés szépsége, hogy nem igényel különösebb előkészítést. Nem kell csiszolni, vagy alapozni a felületet, csak meg kell tisztítani. Érdemes erre a célra ablakmosóval átmosni a bútort, hogy biztosan minden olajas szennyeződést eltávolíts, mielőtt festesz. 

Amennyiben régi, lakkozott bútort festesz, érdemes próbát festened. A festék mindenképpen fedni fog, de vannak olyan régi lakkok, amik "átizzadnak", és elszínezik a festéket. Ha ilyen történik, akkor sellakkal érdemes lezárni a felületet festés előtt. 

Mennyire kiadós a festék?

Nagyjából 1 dl festék 1 négyzetméternyi felületet fed le. Ez függ a felülettől is. A legtöbb esetben elég egy réteg, de ha nagy a kontraszt a felület és a festék színe között, elképzelhető, hogy kell két réteg is a tökéletes fedéshez. 

Fel kell keverni a festéket? 

Használat előtt érdemes felkeverni a festéket még az üvegben. Ne rázd fel, inkább egy pálcával keverd fel. 

Mit tegyek, ha csomós a festék?

Akkor képződik csomó a festékekben, ha kinyitjuk őket, használjuk, majd visszazárva tároljuk. Ilyenkor a felső rétegen bőr képződik. Ha ezt belekeverjük a festékbe, csomós lesz a festék. Ezért, mikor már nyitott festéket használunk, érdemes felkeverés előtt a felső bőrt eltávolítani. Ha már belekevertük a festékbe, akkor nincs más teendőnk, mint festés közben a felületről leszedegetni a csomókat.

Keverhetőek egymással a FolkArt Home Decor Chalk festékek? 

Igen. Bátran kísérletezz saját átnyalatok kikeverésével! 

Mennyire tartós a festék fedése? 

A festékek tartósságát egy 1-től 5-ig skálán mérik. Az 1-es a kiváló az 5-ös a gyenge. A FolkArt Home Decor Chalk festékek színei mind 1-es (kiváló) vagy 2-es (nagyon jó) kategóriába tartozik. ez annak köszönhető, hogy nagyon kiváló pigmentekkel készülnek a festékek, így tartósságuk is kiváló. 

A FolkArt Home Decor Chalk festék tartalmaz latexet?

Plaid sosem használ latexet festékeihez. Minden festék szintetikus akril gyantát tartalmaz.

Mivel érdemes festenem, mikor FolkArt Home decor Chalk festéket használok? 

Tulajdonképpen bármilyen ecsettel, szivaccsal felvihető a felületre a festék. Természetesen a gyártó gondolt arra, hogy kifejlessze az ideális ecsetet a festékhez. Ennek a sörtéje olyan sűrű és olyan formájú, hogy a maximális festéket tudja tárolni, így nem kell állandóan újra tölteni az ecsetet, lehet vele lendületesen dolgozni. 

A festék elég sűrű, így ecsetválasztáskor gondolj rá, hogy elég erős legyen az ecset a festék vezetéséhez. 

Mennyi idő alatt szárad meg a felületen a festék? 

A FolkArt Home Decor Chalk egy igen gyorsan száradó festék. Már pár perc után is érintés száraz lesz, de mindenképpen érdemes várni 2 órát rétegek között. Hajszárítót vékony réteg szárítására használhatunk, de ha vastagon vitted fel a felületre a festéket, akkor a meleg levegő repedéseket okozhat. 24 óra kell a kész műnek, hogy teljesen megszáradjon. 

Le kell zárni a felületet és ha igen, mivel? 

A FolkArt Home Decor Chalk festék porózus festék, amit ha nem védünk meg, karcolódhat és a port sem tudnánk letisztítani róla. Így mindenképpen érdemes lezárni a kész mű felületét. Alapvetően krétafestékekhez viaszt szoktunk használni, amit beltéri, nem túlzottan igénybe vett felületekhez ajánlanak. A FolkArt Home Decor átlátszó viasz folyékony, így könnyen felvihető ecsettel is. 

Ha kültéri vagy nagyon igénybe vett felületet szeretnénk megvédeni, mint például egy asztallapot, akkor érdemes lakkot használni. A FolkArt Home Decor lakk kifejezetten a festékhez lett kifejlesztve, teljesen mattra szárad, de használhatunk Mod Podge-ot is.