GraceMary tejfesték - kérdések és válaszok
27 máj

GraceMary tejfesték - kérdések és válaszok

TEJFESTÉK – Gyakran Feltett Kérdések

 

Mi a tejfesték?

A tejfesték egy olyan természetes festék, amely a tejből kivont kazein felhasználásával készül. A festék por alakban kerül forgalomba, víz hozzáadásával lehet festéket kikeverni belőle. A tejfesték az egyik legrégebbi festék, amit már őseink is használtak. Könnyű használni, tartós és sosem fog elhalványulni vagy lekopni (kivéve, ha ezt szeretnéd).

 

Biztonságos a használata?

5 összetevőből készül, amely mindegyike 100%-ban természetes és nem tartalmaz mérgező anyagokat.

 

Hogyan használjuk a tejfestéket?

A kész festéket többféleképpen keverheted ki, ahogyan neked tetszik. Ami biztos: a végeredmény legyen tejszín sűrűségű, egynemű, ne legyen csomós és festés közben ne látszódjanak színes csíkok. A túl sok levegő belekeverését is kerülni kell, különben a a festékünknek aludttej kinézete lesz.

Ha beleöntjük a port a vízbe, azonnal csomóssá válik. Ezt elkerülendő célszerű külön edényben kimérni a vizet és a port, és apránként hozzákeverni a port a vízhez, amíg feloldódik, és így elérni a kívánt sűrűséget (mint a lisztet a tejhez, mikor palacsintát készítünk)

Ezeket szem előtt tartva néhány tipp a festék kikeveréséhez.

-          Villával, kanállal vagy habverővel erőteljesen keverjük a festéket pár percig egy mély tálban, miközben a csomókat szétnyomkodjuk a tál falán amennyire csak lehetséges.

-          Használhatunk ecsetet is a keveréshez, ugyanígy szétnyomkodva a keletkezett csomókat.

-          Tegyük a keveréket egy zárható edénybe (befőttesüveg) és jól rázzuk össze néhány percig.

-          Elektromos mini habverőt, tejhabosítót vagy keverőgépet is használhatunk, de vigyázzunk arra, hogy az eszközt tartsuk a festékben és kerüljük el a habosodást.

-          Forró vizet használjunk!

Elkészítés: 1:1 arányban keverjük össze a vizet a tejfesték porral a fentiekben ismertetett módon.

   

Mekkora felületre elég 1 liter tejfesték?

A GraceMary tejfesték egy igen sokoldalú festék. Használhatod hígabban, pácként vagy fedőfestékként. Valóban attól függ, hogy milyen felületet szeretnél létrehozni. Ha fedőfestékként használod, elmondható, hogy 1 liter festék 2-3 rétegben felfestve körülbelül 6-7 m2 felületre elegendő.

 

Csomós és egyenetlen a festék, mit tegyek?

Ez akkor történhet meg, ha a festék nem lett tökéletesen kikeverve. Néha valóban nehéz tökéletesen kikeverni a festéket és csomós marad, de ezeket festés közben az ecset szét tudja nyomni. Ha kicsi fehér pöttyök maradnak a festett felületen, ezeket csiszolással könnyen el lehet tüntetni.
Célszerű a festéket rövidebb állás után mindig átkeverni, mert az agyag és krétapor leülepedhet a festék aljára.

 

Habképződés a festék tetején, mit tegyek?

A festék állása során vagy akár keverés során is hab keletkezhet a festék tetején. Ezt könnyedén visszakeverhetjük a festékbe. Ha túl sok hab képződött, egyszerűen „habozzuk le”.

A tejfesték használható nyers fára?

A legjobb felhasználási mód, hiszen a festék beszívódik a fába. Az első réteg foltos lehet, de ne ijedjünk meg, a további rétegek festésével a felület gyönyörű egységes lesz.

 

A tejfesték bármilyen felületen használható?

Bonding Agent (tapadásfokozó) hozzáadásával a festék bármilyen felületen használható. Az adalékanyag fokozza a festék tapadását, így közvetlenül használható már festett vagy lakkozott felületen.

Használata: A kész tejfestékhez fele akkora mennyiségű tapadásfokozót adjunk hozzá. Erősebb tapadás érdekében 1:1 arányban is alkalmazhatjuk.

 

Le kell kezelni a tejfestékkel festett felületet?

Igen. Waxot vagy akár vízbázisú lakkot is használhatunk a festék lezárására. Persze kivételt tehetünk olyan tárgyak festésénél, ami inkább dísztárgy, és nem fontos a festék megóvása (pl. egy amúgy is koptatott képkeret). Ilyen esetben ezt a műveletet akár ki is hagyhatjuk, ha úgy tetszik.A

 

Hogyan érhető el a kopott, lepergett felület?

A tejfesték magától lepereg azokon a részeken, ahol nem tud megtapadni. Jellemzően az előzetesen festett vagy lakkozott felületekenilletve fém tárgyak festésekor fordul elő. Ha nem szeretnéd a véletrenre bíznia festék pergését, célszerű wax rezisztens technikát alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy azokon a részeken, ahol szeretnéd elérni a kopott hatást, egy kevés viaszt kell kenni a felületre. A viaszolt részekre felvitt festék száradáskor elkezd repedezni, majd lepereg. Ronggyal vagy ecsettel a pergő réteg eltávolítható, de akár spakli is használható ezeknek a részeknek a lekaparásához. Ezután a felületet célszerű waxolni.

 

Tárolható a tejfesték?

Az elkészített festéket célszerű a bekeverés napján felhasználni, de néhány napig tárolható. A legjobb módja a tárolásnak, ha zárható üvegbe tesszük, tetejére kevés vizet öntünk és hűtőszekrényben tároljuk. Mielőtt újra felhasználjuk, távolítsuk el a vizet, vagy jól keverjük bele a festékbe.

 

Barna foltok a festett felületen?

Sötét fa felületek festésekor előfordulhatnak sárgás, barnás foltok, miután a festék megszáradt. Ilyenkor a következő réteg festése előtt kenjük át a festendő tárgyat lakkal vagy más fedőréteggel, és csak utána folytassuk a festést.

Mi a különbség a tejfesték és a krétafesték között?

-          A tejfestéket por alakban lehet megvásárolni, és víz hozzáadásával keverhető készre. A krétafesték folyékony állapotban kapható és azonnal felhasználható.

-          A tejfestéknek kiváló a tapadóképessége nyers fán és porózus felületen és sosem halványul el vagy kopik le (kivéve ha ezt szeretnéd, és valamilyen rezisztens technikát alkalmazol). Más, már kezelt (lakkozott vagy festett) felületeken tapadásfokozó használatával lehet tökéletes tapadást elérni.

-          A tejfestékkel festett fa erezete sok esetben látható marad és a festék akár pácként is használható. A krétafesték sűrűbb, elfedi a fa erezetét.

-          A tejfesték koptatható és repedeztethető. A legjobb választás ahhoz, hogy könnyedén elérd az autentikus, lepattogzott, régies hatást.